Chesapeake Energy Regional Headquarter

This 121,212 square foot building on a 32.7 square mile site is designed for West Virginia’s temperate climate, with a sincere desire to both respect and respond to the land. The corporate regional headquarters includes over 350 offices, a large dining and kitchen space, multiple conference spaces, storage, and office support spaces, as well as a fitness area and locker rooms and an exterior nature preserve and hiking trails. The project design engages the land in a way to minimize the building footprint by making use of a cantilevered building structure.

With an estimated construction cost of $39M, the project includes 296 total parking spaces with a concentric site design concept meant to encourage walking. Other health related and LEED aspects of the design include high performance glazing and mechanical equipment to reduce CO2 emissions, use of recycled fly ash in concrete parking materials to reduce head sink effect, storm water retention and grey water irrigation systems, operable windows and advanced lighting and thermostat controls, water conserving plumbing fixtures, and numerous recycled, recyclable and renewable materials throughout the building. The building provides spectacular views from interior offices and employee recreational areas.

The building has an approximate 250 foot inner radius and a 300 foot outer radius making use of economy through repetition of faceted planes and providing both intimate and distant visual connections to the building from the site and from the building to the site. The concept recognizes several key conceptual factors such as recognizing the difference between being on the land and being of the land, the difference between being in the trees and being around the trees, and the difference between long views and close-up views. The native “rocky” site is considered the building foundation with rugged and refined architecture growing out of it. Design inspiration came from Keith Rinearson’s photos of the drill sites. This building is inspired by the concept of exploration. In particular, the idea of drilling into the earth’s surface, and more specifically, the concept of rotation, spinning, and drilling as a phenomenon. Imagine the architecture in concentric motion . . . Even the sun shadows support the notion of the drill bit spinning into the earth . . . This design concept lends itself to solving client programmatic needs, site construction issues, and provides a stunning and appropriate addition to the surrounding natural landscape.

none

n/a